Üzemorvosi vizsgálat: mennyi ideig tart?

Az üzemorvosi vizsgálat mennyi ideig tart?

 Általában egy átlagos üzemorvosi vizsgálat 8-10 percet vesz igénybe, de némely esetben ez eltérhet, függően az adott személy kórtörténetétől. A vizsgálatokat 10 perces időbeosztásokkal tervezzük, minden esetben a munkáltató erre illetékes kollégájával egyeztetve, hogy a vizsgálatok minél gördülékenyebbek legyenek.

uzemorvosi_vizsgalat.jpg

Egy általános üzemorvosi vizsgálat miből?

Mindenek előtt az üzemorvos egyezteti a vizsgált személlyel az adatokat, és felveszi a kórtörténetet, felméri a páciens panaszait, és megkérdezi, hogy milyen műtétei voltak. Minden esetben végez az üzemorvos vérnyomás és pulzus mérést, valamint egy alap belgyógyászati tapintásos vizsgálatot. Ezek után következik a látás élességvizsgálat, valamint a színlátás vizsgálat. A színlátás vizsgálat a Kettesy- tábla leolvasásával, a színlátás vizsgálat pedig a látásélesség vizsgáló könyv vagy tábla segítségével történik. Fontos itt említést tenni arról, hogy munkakörtől, vagy foglalkozás egészségügyi kategóriától függően változhatnak a vizsgálatok, és bizonyos esetekben az üzemorvos elrendelhet további szakorvosi vizsgálatokat annak érdekében, hogy meg tudja állapítani a tényleges alkalmasságot.

Az üzemorvosi vizsgálatnak a megtörténte, vagy megléte kinek a felelőssége?

Minden esetben a munkáltató felelőssége és érdeke, hogy egy adott pozíció betöltésére olyan személyt alkalmazzon, aki a munkakörnek megfelelően alkalmas a munka elvégzésére, éppen ezért a munkáltatónak kell gondoskodnia arról, hogy az üzemorvosi vizsgálat megtörténjék.

Az egészségügyi kiskönyv kiállításával járó üzemorvosi vizsgálat miben másabb?

Az üzemorvosi vizsgálat annyiban másabb, hogy az alkalmasság megállapításához szükséges egy 1 évnél nem régebbi negatív tüdőszűrő vizsgálati eredmény megléte, mely az alap üzemorvosi vizsgálatnak nem feltétele.

Kinek feltétel, hogy legen egészségügyi kiskönyve?

Azon munkakörök összefoglalása, ahol feltétel az egészségügyi kiskönyv megléte, megtalálható a honlapunkon a Magánszemélyek / Egészségügyi kiskönyv menüpont alatt, de röviden összefoglalva, minden olyan munkakör megköveteli, ahol vendéglátásban, egészségügyi intézményben, élelmiszeriparban, vagy gyermek állátásban, de ide tartozik az állattenyésztés, az ivóvíz ellátás, a gyógyszeriparban és egyéb vegyi termékek előállításával foglalkozók köre is. Tehát minden olyan tevékenység, ahol a munkavállaló olyan anyaggal érintkezik, amely az emberi szervezetre hat, vagy érintkezésbe kerül azzal.

Milyen jogszabályok érintik a foglalkozás egészségügyet?

Erre a témára több jogszabály vonatkozik, de az alapvető jogszabály erre vonatkozóan az 1993. évi XCIII., a Munkavédelemről szóló törvény, melynek megfelelően a munkáltató köteles biztosítani a munkavállaló számára a foglalkozás egészségügyi ellátást.

Abban az esetben, ha képernyő előtti munkát végzek, akkor van szükségem kiegészítő vizsgálatra az alkalmasság megállapításához?

Igen szükség van, azok a személyek, akik napi 4 óránál több időt töltenek monitor, vagy képernyő előtt, azoknak szükséges a jogszabálynak megfelelően kötelezően kétévente szemészeti alkalmassági vizsgálaton részt vennie, ennek a megléte is a munkáltató felelőssége, melyet munkaügyi ellenőrzéskor a hatóság is ellenőriz.

Azokat a munkavállalókat, akik a magyar nyelvet nem beszélik, miként vizsgálják?

A nem magyar nyelvű munkavállalók az üzemorvosi alkalmassági vizsgálatot megelőzően kitöltenek egy anyanyelvükön íródott kérdőívet, melyben a kérdések alapján feltárják a munkavállaló kórtörténetét, és melyben egyúttal a munkavállaló nyilatkozik is, az általa tudott egészégi állapotáról. Ezt a nyilatkozatot egyébként a magyar állampolgároknak is kötelező kitölteniük.