depresszió kezelése serdülő és gyermekkorban

Gyermekkori és serdülő depresszió és kezelése

 

Miért fontos a depresszió kezelése?

Bármelyik időpontban a gyermekek és serdülők 15%-ánál vannak depressziós tünetek. A kilenc-tizenhét éves korosztály öt százaléka megfelel a súlyos depresszív rendellenesség kritériumainak, a serdülők 1,2-3%-a disztímiás rendellenességet mutat.

A depressziós rendellenességek előfordulása jelentősen nő a pubertás után. A 14 éves korban a depresszív rendellenességek több mint kétszer olyan gyakoriak a lányoknál, mint a fiúknál, esetleg a serdülőkorú stílusok és a hormonális változások közötti különbségek miatt.

depresszió kezelése

A serdülőkori depresszív rendellenességek gyakran krónikus, és lecsökkent tendenciát mutatnak a depresszió 2-4-szeresére növekedett a felnőttkorban.

A depresszió hatással van a növekedésre és a fejlődésre, az iskolai teljesítményre, valamint a kortárs vagy családi kapcsolatokra, és végzetes lehet. A súlyos depressziós rendellenesség a fiatalok öngyilkossági magatartásának és öngyilkosságának vezető oka.

A depresszív rendellenességek vagy más komoly hangulati rendellenességek több mint 70 százaléka nem kap megfelelő diagnózist és kezelést. Lehetséges oka lehet a megbélyegzés az atipikus bemutatás hiánya, az egészségügyi szakemberek megfelelő gyermek mentálhigiénés képzésének hiánya, a gyermek pszichiáterek nem megfelelő száma és a mentális egészségbiztosítási egyenlőtlenségek.

Az aluldiagnosztizálás és az alulteljesítés nagyobb problémát jelent a hét évnél fiatalabb gyermekeknél, részben azért, mert ez a korcsoport korlátozott képessége a negatív érzelmek és gondolatok nyelvvel való kommunikációjára és következménye a szomatizációra.

Így a depresszióban szenvedő kisgyermekek általános fájdalmakkal, fájdalmakkal, fejfájásokkal vagy gyomorbetegséggel járhatnak. Ezenkívül, ha a szülő súlyos depressziós rendellenességet szenved, a gyermek depressziós tünetei a tudat hiánya vagy a nem hajlandósága miatt felismerhetik a saját magához hasonló tüneteket. Kockázati tényezők a gyermek- és serdülőkori depresszív rendellenességek kockázati tényezői közé tartozik az orvosbiológiai és pszichoszociális tényezők.

A súlyos depresszió a gyermekek és serdülők 3 és 5%-át érinti. A depresszió negatívan hat a növekedésre és a fejlődésre, az iskolai teljesítményre, valamint a párkapcsolatokra vagy a családi kapcsolatokra, és öngyilkossághoz vezethet.

A biomedikai és pszichoszociális kockázati tényezők közé tartoznak a depresszió, a női nem, a gyermekkori visszaélés vagy elhanyagolás, a stresszes életesemények és a krónikus betegség családi története.

A depresszió diagnosztikai kritériumai a gyermekeknél és serdülőknél lényegében ugyanazok, mint a felnőttek esetében; azonban a tünetek megjelenése változhat a fejlődési szakaszban, és egyes gyermekek és serdülők nehézségekbe ütközhetnek a belső hangulatállapotok azonosításában és leírásában.

A biztonságos és hatékony kezeléshez pontos diagnózis, öngyilkossági kockázatelemzés és a bizonyítékokon alapuló terápiák használata szükséges. A jelenlegi szakirodalom támogatja a kognitív viselkedésterápia alkalmazását az enyhe vagy közepesen súlyos gyermekkori depresszióhoz. Ha a kognitív viselkedésterápia nem áll rendelkezésre, akkor az antidepresszánsra lehet számítani. Az antidepresszánsokat, előnyösen a kognitív viselkedésterápiával összefüggésben, súlyos depresszió esetén figyelembe lehet venni.

A triciklikus antidepresszánsok általában hatástalanok és súlyos káros hatással lehetnek. A szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók hatékonyságára vonatkozó bizonyítékok korlátozottak. A fluoxetin a depresszió kezelésére a 8-17 éves korosztályban engedélyezett. Minden antidepresszánsnak van fekete dobozos figyelmeztetése az öngyilkossági magatartás kockázata miatt. Ha egy antidepresszáns indokolt, akkor a kockázat / haszon arányt ki kell értékelni, a szülőt vagy gondnokot meg kell tanulni a kockázatokról, és a beteget szorosan figyelemmel kell kísérni (azaz hetente az első hónapban és minden második héten a második hónapban) a kezeléssel kialakuló öngyilkosságra. Mielőtt egy antidepresszáns beindulna, biztonsági tervet kell létrehozni.

Ez magában foglalja a beteggel és a családdal kötött megállapodást arról, hogy a páciens biztonságban marad és felveszi a kapcsolatot egy felelős felnőttel, ha az öngyilkossági sürgetések túl erősek, és biztosítják a kezelőorvos vagy a proxy napi 24 órás rendelkezésre állását a vészhelyzetek kezelésére.

További cikkek: https://dcsoport.wordpress.com